Tutkimukset » Sytologia »

Virtsa | 4078 U-Syto-1 ja 4079 U-Syto-2

Indikaatiot: Virtsateiden pahanlaatuisten kasvainten diagnostiikka ja seuranta.

Näyte: Virtsaa lisätään 50 - 70 %:n etanoliin sama määrä kuin kiinnitettä. Näytteen voi myös ensin sentrifugoida pienellä kierrosnopeudella (1500 - 2000 rpm n. 15 min) ja fiksoida tämän jälkeen sedimentti 50 %:n etanolilla (10 - 20 ml). Virtsaputken suulta ja varsinkin vaginasta tulevaa kontaminoivaa levyepiteeliä tulee välttää. Koska virtsa seisoo rakossa ennen näytteen saamista, solukon degeneraatio voi haitata näytteen tulkintaa. Suositellaan, että virtsa on seissyt rakossa 4 tuntia; ns. aamuvirtsan solut ovat usein liiaksi degeneroituneet. Katetrilla ja varsinkin rakkohuuhtelun yhteydessä saadut näytteet ovat paremmin säilyneitä. Niissä on usein selvästi runsaammin soluja kuin ns. puhtaasti lasketussa virtsassa. Instrumentaation avulla otetun näytteen yhteydessä tulee aina ilmoittaa näytteenottotapa, jotta runsas solukuva ei johtaisi vääriin tulkintoihin. Sarjatutkimus 4079 U-Syto-2 käsitellään 4078 U-Syto-1-näytteenä.

Lähete: Sytologisen näytteen yleislähetelomake tai sähköinen lähete sähköisen tiedonsiirtoon osallistuvan yksikön kanssa erikseen sovitulla tavalla.

Menetelmä: Solusentrifugivalmisteen Papanicolaoun mukainen värjäys.

Tulos: Virtsateiden epiteelin (uroteelin) kasvainten primaaridiagnostiikassa virtsan sytologinen tutkimus on tärkeä, halpa ja sensitiivinen. Virtsarakon karsinooma löytyy valtaosassa tapauksista. Myös munuaisaltaan karsinooman soluja irtoaa virtsaan usein, munuaisparenkyymin karsinooman soluja sen sijaan harvemmin. Infektioosit muutokset muuttavat virtsateiden epiteeliä. Muutokset ovat kuitenkin harvoin spesifisiä. Nämä voivat silti aiheuttaa epiteeliin tuma-atypiaa. Varsinkin sädetyksen ja paikallisen sytostaattihoidon yhteydessä esiintyy benigniä atypiaa. Solu- tai proteiinilieriöiden (engl. casts) esiintyminen virtsassa viittaa munuaisparenkyymin vaurioon, mutta sytologista näytettä ei voi kuitenkaan käyttää munuaiskudoksen tulehduksellisten tautien diagnostiikkaan. — Yhteyshenkilö: Minna Pitkänen, (02) 2751 342