Tutkimukset » Sytologia »

Vatsaontelon neste | 4037 As-Syto

Indikaatiot: Lisääntynyt määrä nestettä vatsaontelossa. Epäily vatsakalvon tai vatsaontelon kasvaimesta.

Näyte: Näytetilavuuteen sekoitetaan vähintään saman verran 50 - 70 %:n etanolia. Näyte otetaan vatsanpeitteiden läpi tai vaginan kautta fossa Douglasista.

Lähete: Sytologisen näytteen yleislähetelomake tai sähköinen lähete sähköisen tiedonsiirtoon osallistuvan yksikön kanssa erikseen sovitulla tavalla.

Menetelmä: Papanicolaou-värjätty solusentrifugivalmiste.

Tulos: Jos tulos viittaa selvästi maligniteettiin tai on muutoin spesifinen, tutkimuksesta annetaan sanallinen lausunto. Vatsaonteloon kertyneeseen epänormaaliin nesteeseen, askitekseen, irronneista soluista voidaan mikroskopoimalla saada tietoa askiteksen syistä. Lähinnä kyseeseen tulee malignien kasvaintautien aiheuttaman nesteylimäärän erottaminen maksaperäisestä tai hypoproteinemiaan liittyvästä. Usein reaktiivista mesoteeliproliferaatiota liittyy askitekseen, vaikka kyse ei olisikaan kasvaimesta. Tällaisissa tapauksissa vatsaontelon nesteen tutkimus antaa Papanicolaoun luokan 2. Malignien prosessien tarkka lähtöelinkohtainen diagnosointi sytologisen tutkimuksen avulla ei yleensä ole mahdollista. — Yhteyshenkilö: Minna Pitkänen, (02) 2751 342