Tutkimukset » Histologia »

Istukka | 4424 Pl-PAD

Indikaatiot: Sikiön kehityksessä havaitut häiriöt, lapsiveden poikkeavuudet, raskauteen tai synnytykseen liittyvät komplikaatiot.

Näyte: Mieluiten koko istukka kalvoineen ja napanuorineen tai palat istukasta, kalvoista ja napanuorasta 10-%:een formaliiniin. Koska formaliinifiksaatio muuttaa elimen painoa, olisi istukka punnittava ennen formaliiniin laittamista. Tällöin on mainittava, onko paino istukan vai jälkeisten. Kaksosraskauksissa on näytteessä oltava mukana välikalvoa ja sen alaista istukkaa.

Lähete: Kaksiosainen itsejäljentävä yleislähete (päällimmäinen kappale patologian laboratorioon, alimmainen lähettäjälle) tai sähköinen lähete sähköisen tiedonsiirtoon osallistuvan yksikön kanssa erikseen sovitulla tavalla.

Menetelmä: Histologinen perusprosessi, Weigert-van Gieson- ja PAS-värjäykset. Villusbiopsian geneettinen analyysi ei kuulu LSPL Oy:n tutkimusvalikoimaan.

Tulos: Yleensä istukan morfologiassa ei havaita spesifisiä muutoksia. Itse istukan tulehduksia (villiitti) löytyy vain vähän. Korionamnioniitti ja funikuliitti sen sijaan ovat varsin tavallisia löydöksiä. Spesifiset infektiot ovat harvinaisia. Sikiön synnynnäisten kehityshäiriöiden yhteydessä varsinkin täysiaikaisissa raskauksissa istukka voi olla normaali, mutta toisinaan tavataan epäspesifisiä villusten haaroittumishäiriöitä. Kaksosistukoissa tutkimus antaa viitteitä siitä, onko raskaus ollut mono- vai ditsygoottinen. — Yhteyshenkilöt: Eija Lehtonen, (02) 2751 351 / Jukka Laine 0407 313702