Tutkimukset » Histologia »

Iho | 4184 Sk-PADIhot

Indikaatiot: Dermatologinen kysymyksenasettelu ihottumien, ihon kasvaintautien tai niiden esiasteiden diagnostiikassa. Kasvainresekaatit käsitellään Ts-PAD-1-4 näytteinä niiden laajuuden mukaan. Kaikki iholta poistetut kasvaimet on tutkittava histologisesti.

Näyte: Stanssi- tai veitsibiopsia 10-%:een formaliiniin. Näyte tulisi ottaa voimakkaimmin muuttuneelta alueelta. Rakkulataudeissa ja rengasihottumissa näyte otetaan [myös] leesion reunalta. Kaljuuntumisen yhteydessä otetaan kaksi biopsianäytettä, joista toinen valetaan laboratoriossa ihon pinnan tasoon, toinen normaaliin tapaan poikittaistasoon. Jos epäilee ihonalaisen rasvakudoksen prosessia (kyhmyruusu, muut pannikuliitit) tai systeemistä amyloidoosia, näyte tulee ottaa niin syvältä, että rasvaa on mukana. —Ihon suora immunofluoresenssi (4047 Sk-PAD-IF) ei kuulu LSPL Oy:n tutkimusvalikoimaan.

Lähete: Kaksiosainen itsejäljentävä yleislähete (päällimmäinen kappale patologian laboratorioon, alimmainen lähettäjälle) tai sähköinen lähete sähköisen tiedonsiirtoon osallistuvan yksikön kanssa erikseen sovitulla tavalla.

Menetelmä: Histologinen perusprosessi, hematoksyliini-eosiini- ja PAS-värjäykset.

Tulos: Spesifinen histopatologinen diagnoosi saadaan varmimmin, kun kliininen kysymyksenasettelu diagnoosiehdotuksineen on selvä. »Epäspesifinen dermatiitti» -diagnoosikin on hyödyllinen sulkemaan pois histopatologisesti spesifiset leesiot. Psoriasiksessa ja punajäkälässä (Lichen ruber planus) löydös on yleensä tyypillinen. Rakkulataudit, vaskuliitit ja lupus erythematosus voidaan tavallisesti tyypittää perushistologian perusteella ilman suoraa immunofluoresenssia.