Tutkimukset » Histologia »

Luu ja luuydin | 4060 Bo-PAD ja 4061 Bm-PAD

Indikaatiot: Luukudoksen (Bo-PAD) ja hematopoieettisen luuytimen (Bm-PAD) tautiprosessit, kuten infektiot, luun metaboliset sairaudet, leukemiat esiasteineen, lymfoomat, metastaasit, myelooma. Suuret luuresekaatit kuuluvat ryhmään Ts-PAD-1-4.

Näyte: Kairaus(trepanaatio-)näyte 10 %:n formaliiniin joko kohdennetusti leesiosta tai suoliluun harjanteesta (Bm-PAD).

Lähete: Kaksiosainen itsejäljentävä yleislähete (päällimmäinen kappale patologian laboratorioon, alimmainen lähettäjälle) tai sähköinen lähete sähköisen tiedonsiirtoon osallistuvan yksikön kanssa erikseen sovitulla tavalla.

Menetelmä: Dekalsifiointi hapossa (Bo-PAD) tai EDTA:ssa (Bm-PAD), histologinen perusprosessi, Weigert-van Gieson-, hematoksyliini-eosiini- ja preussinsini-värjäys (raudan osoittaminen, vain EDTA:lla dekalsifioidusta materiaalista). Tarvittaessa kloroasetaattiesteraasivärjäys alihankintana (granulopoieesin arvioiminen). Luukudoksen rakenteen arvioinnissa polaroskopia. LSPL Oy:ssä ei ole käytössä tetrasykliinileimatun luun tutkimisen edellyttämää muovi-valutekniikkaa ja ultraviolettivalomikroskopiaa.

Tulos: Luukasvaimet ja tietyt luun ei-neoplastiset taudit kuten Pagetin tauti ja osteoporoosi voidaan diagnosoida. Sen sijaan osteomalasiasta ja luun mineralisaatioasteesta ei saada informaatiota dekalsifikaation vuoksi. Lymfoomia ei voida luuydinbiopsiasta tyypittää yhtä luotettavasti kuin imusolmukkeesta. Myelodysplasia- ja leukemiatyypitys on suuntaa antava, ja hematologisesta aspiraatista hematologin antama lausunto johtaa näissä tapauksissa spesifisempään diagnoosiin.

Jos luuytimestä ei aspiroiden saada näytettä (myelofibroosi tai ytimen pakkautuminen täyteen neoplastisia soluja), luydinbiopsia on todennäköisesti ainoa diagnoosiin johtava tutkimus.