Tutkimukset » Histologia »

Imusolmuke | 4049 Ln-PAD

Indikaatiot: Imusolmukkeiden suureneminen. Epäily lymfoomasta tai kasvaimen etäispesäkkeestä.

Näyte: Kokonainen halkaistu imusolmuke 10-%:een formaliiniin.

Lähete: Kaksiosainen itsejäljentävä yleislähete (päällimmäinen kappale patologian laboratorioon, alimmainen lähettäjälle) tai sähköinen lähete sähköisen tiedonsiirtoon osallistuvan yksikön kanssa erikseen sovitulla tavalla.

Menetelmä: Histologinen perusprosessi, Weigert-van Gieson- ja hematoksyliini-eosiini-värjäykset. Immunohistokemiallisia ja muita erikoisvärjäyksiä tehdään käytännössä aina lymfooma-diagnostiikan vaatimusten mukaisesti.

Tulos: Histologinen tutkimus on perusmenetelmä imusolmukkeiden tauteja tyypitettäessä. Ohutneulabiopsiasta saadaan yleensä vain viitteellinen tulos. LSPL Oy luokittelee sekä Hodgkinin että non-Hodgkin -lymfoomat uusimman WHO:n julkaiseman luokituksen mukaisesti. Karsinoomien metastaasit voidaan jakaa adeno-, levyepiteeli- ja muihin päätyyppeihin, mutta yleensä ei voida esittää varmoja johtopäätöksiä metastaasin ollessa kyseessä primaarikasvaimesta. Tulehdustiloissa tavallisin löydös on epäspesifinen tai atyyppinen lymfonodiitti, lymfadeniitti. Spesifiset infektiot ovat kuitenkin verraten tavallisia ja esimerkiksi tuberkuloosin, mononukleoosin (Ebsteinin–Barrin virus) ja toksoplasmoosin (Toxoplasma gondii) yhteydessä löydös on tyypillinen. Samoin Kikuchin–Fujimoton tauti (histiosyyttinen nekrotisoiva lymfadeniitti) tarjoaa yleensä patologille tyypillisen histologisen kuvan.